5. Monthly makers - magi

Mina fötter sjönk ner i sanden, han gick framför mig försjunken i tankar och jag undrade om han såg hur månskenet tog sin plats på vattenytan. Jag tog fram den tomma flaskan och lät den fyllas med sand. Min röst viskar: Snälla, låt dem inte förstöra det här, blicken vilar mot månen och jag vrider igen locket.

Jag är ganska insnöad nu i de här kärnkraftsplanerna i Pyhäjoki, norra Finland. Att smälla upp ett kärnkraftverk där i norr där det ännu inte finns något känns helt galet på alla sätt och vis, särskilt när tillstånd, pengar och vett fattas.  
    Det är inte bara dem vid Hanhikiviudden som det drabbar, utan egentligen också norra delarna (och förstås södra också) i både Finland och Sverige, mitt hem. Mitt hjärta gråter, men som tur är, kan vi stoppa det tillsammans och jag får bara hålla i hoppet.
 
Ett sätt att hjälpa till är att få in pengar till protestlägret. Aktivister har stoppat maskiner flera gånger nu, vilket gör att arbetet saktas ner. De här människorna ägnar sin tid, ork, pengar och engagemang i det här, för att vi alla ska ha det bra nu och i framtiden.

Så, jag har börjat göra smycken att sälja för det här. Alla pengar exklusive eventuell frakt går till lägret.
Smyckena är magiska på flera sätt tycker jag. Månskenssanden och snäckorna vars hem är hotat får plats i en liten flaska och kan sprida hopp. Det gör mig också så glad att få de här beställningarna och höra om personernas tankar bakom varför de väljer en viss färg, ett visst lock eller varför de valt en blomma eller flaska.
 
Ett halsband som jag gjort nu var en beställning där jag hade rätt fria händer. Ida som köpte denna har skrivit ett inlägg också.

 
 

Sen har det blivit en fönsterdekoration i musikens tecken till en annan som beställt.
 
 

Och två halsband till en annan, varav ett har ett lock som beställaren förknippar med sanden och klipporna på Hanhikivi, åh.
 
 
 
Sen har jag gjort hoppets blommor en del. Mer kan ni läsa här.

Jag längtar så tills jag ska åka dit igen, få uppleva den här vackra platsen och försvara den med allt jag kan. Tillsammans kan vi skapa den värld som vi vill leva i.

Här kan ni läsa om mina dagar där senast:
Åtta timmar norrut och rakt in i hjärtat
Mossan, maten, motståndet
Valet, valen och sädesärlan
 
 
Vad har ni skapat under maj månad?

Ha det fint!
/Ida

Kommentarer
Postat av: Sandra Lundin

Blir helt galen av att se hur fint alla tolkat det här temat. Underbart!

Svar: Ja, jag måste ta å kika in de andra bidragen. Säkert sprängfyllda med inspiration och jag kan tänka mig att en kan få den där magiska känslan på köpet :)
Ida

2015-05-27 @ 07:13:06
URL: http://atilio.blogg.se/
Postat av: Borgmästaren

Vad fint och idén bakom är ju super! Vi får hoppas att det inte krävs magi för att stoppa det hela.

Svar: Tusen tack! <3 Ja, vi hoppas och får kämpa :)
Ida

Postat av: Mikaela Puranen

Min mamma är från Pyhäjoki! Har varit där varje sommar sen jag var liten tills... ja, vet inte när jag var där senast. Måste vara åtminstone fyra-fem år sedan. Min morbror bor fortfarande kvar där i min mormor och morfars gamla hus, precis vid älven. Hoppas de lägger ner kärnkraftsplanerna!
Ditt bidrag till MM är det som berört mig mest tror jag. Vilken grej du gör, helt fantastiskt är det.

Svar: Åh, vad himla fint att höra! Kom gärna hit å var med :) jag är just nu på Hanhikivi och vill inte fara hem. Verkligen så vackert å fint att vara här. All lycka önskar jag dig. Hör gärna av dig om du vill prata mer
:)
Ida

2015-05-29 @ 11:11:08
URL: http://bympv.blogg.se/
Postat av: Alicia

Det här är ett så starkt inlägg, ett så starkt bidrag och jag blir både sorgsen och hoppfull på samma gång av att få läsa dina fina ord, känna den kalla sanden som mot mina händer.

Svar: Tack så mycket Alicia. Det är nog något av det största i mitt liv just nu, det här kämpandet, så känns obeskrivligt att det fått nå ut också.
Ida

2015-06-10 @ 16:16:11
URL: http://aliciasivert.blogspot.se

Berätta det du känner för här:

Nimi/Namn:
Kom ihåg mig?

Sähköposti/E-postadress: (bara jag som får se)

Har du en egen blogg? Tell me :D

Och till sist.. vad ville du berätta? :)

Trackback
RSS 2.0